BESI-11. b  II Rákóczi Ferenc nyomában 2017.

Főoldal

Élmény-beszámolók

Fényképek

Kiselőadások

Videó

A Határtalanul pályázat keretein belül 2017 Április 5, 6, 7-én a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 11.b osztályának diákjai ellátogathattak Kisvárda testvérvárosába Királyhelmecre osztálykirándulásra, ahol az osztályhoz a Királyhelmeci Gimnázium diákjai csatlakoztak.

 A kirándulás célja a határon túli magyarok életének megismerése, valamint II. Rákóczi Ferenc életútjának részletesebb tanulmányozása volt. A Szlovákiában élő magyarokkal együtt látogattunk el II. Rákóczi születésének helyére, Borsiba, Kassára a Miklós börtönbe, a Rákóczi emlékházba (Rodostói ház), valamint II. Rákóczi végső nyughelyére, a kassai Szent Erzsébet-Dómba. Szintén úti céljaink közé tartozott a Szádelői-völgy, ahova túrázás, és kőzetgyűjtés céljából mentünk.

A program második részeként Április 27, 28, 29-én a határon túli magyarok érkeztek Kisvárdára, Besibe, 3 napra. Itt először a Béres-laborban tekinthettünk meg egy kísérletsorozatot, valamint elvégezhettük a kísérleteket a Szádelőből hozott kőzeteken. A következő napokban II. Rákóczi Ferenc életének még részletesebb megismerése érdekében ellátogattunk a Recégi várba, továbbá a Vajai várkastélyba. A kirándulások mellett természetesen közös sportra, és vetélkedőkre is maradt idő.
Az élmények megosztásán kívül, a weboldal célja, hogy segítséget nyújtson a határon túli magyaroknak Rákóczi életének megismeréséhez, mert ez a szlováki történelemkönyvekből kimaradt.