BESI-11. b  II Rákóczi Ferenc nyomában 2017.

Főoldal

Élmény-beszámolók

Fényképek

Kiselőadások

Videó

 

Bázsa Fruzsina élményei:

Bessenyeis diákok II. Rákóczi Ferenc nyomában

 

Olyan élmény elé nézett az osztályunk 2017 tavaszán, amire eddig még nem volt példa. Osztályfőnökünk, Dr. Farkasné Poncsák Anikó 2016 őszén talált rá a Határtalanul! program keretében megvalósuló „Együttműködés gimnáziumok között” című pályázatra, és már akkor nagy lelkesedéssel fogadtuk, és örömmel vágtunk bele az előkészületekbe. Miután nyert pályázatunk, rögtön megkezdődtek a munkálatok, majd hamarosan elérkezett az utazás.

 

Mindenki hatalmas izgalommal érkezett a helyszínre és vártuk az indulást. Miután érzékeny búcsút vettünk a szülőktől, elfoglaltuk helyünket, a motor beindulásával egy időben dobbant meg 25 ember szíve és együtt indultunk neki egy igazán egyedülálló kalandnak. Egyedi, hiszen a Besiből mi vagyunk az elsők, akik ezen a pályázaton indultak és még is nyerték.

Mivel nagyon vártuk már az érkezést, az út közel sem tűnt olyan hosszúnak, mint amilyen valójában volt. Mikor Királyhelmecre érkeztünk, az ottani gimisek már nagy izgalommal vártak minket.

 

Az szlovák iskola maga nagyon otthonos környezetben áll. Rögtön az előadó terembe vezettek mindenkit, ahol Dobos Gábor igazgatóhelyettes úr tájékoztatóval várt minket. Itt megismertük a legfőbb információkat, amiket mindenképpen tudnunk kellett ahhoz, hogy megértsük, miért is másabb az ottani oktatás és a rendszer – ezen kívül az etnikai összetételről is rengeteg új dolgot hallottunk.

 

Hogy kicsit jobban megismerkedhessünk az ottani diákokkal, meghívtak minket egy barátságos röplabda meccsre, amit nagyon élveztünk mi is és a királyhelmeci gyerekek is.

A nap további részében Borsi vendégei voltunk. Meglátogattuk a Rákóczi várkastélyt, hiszen pályázatunk alaptematikája Rákóczi élete és életútja volt. Hogy kellemesen zárjuk a napot, a helyi lakosok kisebb városnéző túrát tartottak nekünk Királyhelmecen, amely során megtekinthettük az ottani nevezetességeket.

 

A második nap utazással telt, és a rossz idő ellenére izgalommal indultunk a hosszú útra, hogy Kassán megnézhessük a Dómot, valamint a város látványosságait egy városnézés alkalmával. Kétségtelen, hogy a nap csúcspontja a Szádelő-völgybe történt látogatás volt, ahol a természet csodái gyönyörködtettek minket. A 8 km-es túra során kikapcsolódhattunk és jól érezhettük magukat.

 

Kirándulásunk végén, a harmadik napon a gimnáziumban vártak ránk a közös programok, valamint közös tánc is színesítette a napunkat. Ezen a napon került sor a Kisvárdáról készült prezentáció bemutatására is. A déli órákban ellátogattunk az egyik helyi pedagógus borospincéjébe, ahol megnézhettük az egész pincesort.

 

A program második utazása során a határon túli magyar diákok látogattak meg minket Kisvárdán, így újabb értékes három napot tölthettünk el együtt.

Az első itthoni napunk magába foglalt egy „közönségtalálkozót”. A pályázat iránt érdeklődő alsóbb éves osztályok rövid beszámolókat hallhattak tőlünk, illetve a királyhelmeci gimnazistáktól.

Horváth Eszter osztálytársammal együtt interjút készítettünk a királyhelmeci diákokkal, érdeklődve, milyen a határon túl magyar állampolgárságú diáknak lenni. Megtudhattuk tőlük, hogyan viszonyulnak a szlovák, illetve más idegen nyelvekhez, milyen lehetőségeket kínál számukra az ottani felsőoktatás.

Napunkat Néző István helyi történész előadásával folytattuk, aki a kisvárdai várról osztott meg velünk rengeteg hasznos információt, valamint azt, hogy hogyan kötődik városunk Rákóczihoz. Zárásként érdekes, játékos városnéző túrán vettünk részt, amely során Néző István által előállított instrukciók alapján kellett különböző helyszíneket megkeresnünk közösen.

 

Második nap indultunk Regécre, ahol megismerhettük Rákóczi gyerekkorát. Tokajt meglátogatva indultunk haza, hogy osztálytársaim jó hangulatot teremtő vetélkedővel szórakoztassanak minket.

 

Az utolsó napon a kisvárdai Rétközi Múzeum látogatói voltunk, ahol rendhagyó történelem órán vettünk részt. Hasznos és kellemes program volt ez mindannyiunknak, mivel a kirándulásaink során megszerzett információk gazdagodtak további ismeretekkel.

 

Ez a nap sem telt utazás nélkül. Vajára indultunk, ahol meglátogattuk a Vay család kastélyát, amelynek ősparkjában a Vay Ádám Múzeum kiállítása eleveníti fel a Rákóczi szabadságharcot és korát. Megismerkedhettünk a hely történelmével, történelmi szerepével.

 

A programban résztvevők nevében is nyilatkozhatom, hogy utazásaink, látogatásaink során életre szóló tapasztalatot és élményeket gyűjtöttünk össze.

Ismereteink gazdagítását, valamint az utazások során eltöltött felejthetetlen napok programjait az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával tudtuk megvalósítani.

 

 

Bázsa Fruzsina

          11.B